yksinaisyys
LAHJOITA NYT
yksinaisyys

Yksinäisyys

Yksinäisyys

”Mä sain täällä uusia kavereita! Mä voin olla niiden kaa! Tätä mä toivoinkin.”

– poika 10 v

YMIR_5416-Editksinäisyys on suuri taakka lapsen pienillä hartioilla. Kun kyseessä on erityislapsi, ystävän löytäminen on usein vielä haastavampaa esimerkiksi erilaisten toimintamahdollisuuksien ja rajoitteiden vuoksi. Lapsen sosiaalinen piiri on hyvin pieni. Liikuntavammaisella lapsella on usein yksinäisyyden kokemuksia. Välitunnilla hän seuraa sivusta toisten leikkejä eikä häntä oteta muiden joukkoon peleihin tai leikkeihin. Hänellä ei ole yhtään oikeaa ystävää eikä toista, joka tietäisi mitä on elää vamman kanssa

Ei aina se erilainen ja ulkopuolinen

Lahjoitusvaroilla järjestetään leirejä ja tapaamisia vammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Vertaistapaamisissa, toisten vammaisten lasten joukossa, tuntee itsensä hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Lapselle ja koko perheelle on helpotus, kun ei ole aina se erilainen vaan muut ovatkin samanlaisia.

Erityislapselle vertaisperhetapahtumat ovat merkityksellisiä, koska niissä hän saa onnistumisen ja ilon kokemuksia sekä uusia ystäviä. Ystävyys on yhteenkuuluvuuden tunteita ja hyväksytyksi tulemista.

”Mulla ei oikee ollu ketään kaveria, ja siitä mulla on ollu paha mieli. Mut täällä me tavattiin Empun kans. Me tutustuttiin ja jutellaan sit jatkossakin netissä, kun me asutaan niin kaukana. Me ollaan silleen samanlaisii. Siis onneks me päästiin tänne vertaisperheleirille, kun mä sain kaverin.”

–tyttö 12 v

Myös perhe voi olla yksin

Erityislapsen perhe jää myös usein yksin. Entiset ystävät ja tuttavat kaikkoavat tai ottavat etäisyyttä. Yhteisiä jaettavia asioita tai keskustelunaiheita ei enää ole, eivätkä vanhemmat jaksa selittää haasteitaan uudelleen ja uudelleen ulkopuolisille. Vanhempien aika menee erityislasten hoito- ja kuntoutusrumbaan, lomakkeiden täyttämiseen ja hoitotoimenpiteisiin. Harvoin samalla paikkakunnalla on toinen saman kokenut perhe samanlaisine haasteineen.

Perhe tuntee olevansa eristäytynyt, voimavarat ja resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Kun edes kerran vuodessa tarjoutuu mahdollisuus olla samassa veneessä muiden kanssa Invalidiliiton vertaisperhetapaamisessa, se voi olla todella tarpeellinen valopilkku perheen elämässä.

”Kiitos perheemme ja poikamme puolesta vertaisperhetapahtumasta, jota odotimme kovasti. Olimme kovin onnellisia päästessämme mukaan. Niin harvoin on mitään tilaisuuksia, joissa poikamme on samanlainen, ei erilainen. Näkyi saavan kaverinkin. Yksi ikävä juttu tässä tapahtumassa oli: se loppui liian pian, mutta taas jaksaa arjen haasteissa, kun akkuja on ladattu. Kiitos. ”

Lahjoita nyt. Lahjoitusvaroilla järjestetään leirejä ja muuta toimintaa vammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Jotta jokainen löytäisi ystävän.

”Musta on kiva mennä taas sinne vertaisperhetapaamiseen, kun siellä mä en oo erilainen.”

Puuhakirja

puuhakirja

Invalidiliiton esikouluikäisille suunnatun puuhakirjan tehtävien avulla lapset tutustuvat erilaisiin vammoihin ja oppivat, että erilaisuutta ei ole syytä pelätä. Kirjaa myydään i-Puoti verkkokaupassa ja sen myyntituotot ohjataan vammaisten lasten ja heidän perheittensä hyväksi.