LAHJOITA NYT

Avustajakoiraa odottamassa

Serenityn pitkä odotus

Tällä hetkellä avustajakoiraa odottaa yli seitsemänkymmentä eri tavoin vammaista ihmistä. Monelle heistä koira olisi se ratkaiseva tekijä, joka mahdollistaisi paluun aktiiviseen, itsenäiseen elämään. Nykyisellä rahoituksella koiria valmistuu vain muutamia vuodessa ja odotusaika venyykin usein vuosien mittaiseksi. Yksi pitkään koiraa odottaneista on lapsesta asti avustajakoirasta haaveillut Serenity Paldanius.

”Mulla on ihana lapsuusmuisto. Näin messuilla avustajakoiran ja sain kokeilla, miten koira pystyi auttamaan mut maasta ylös. Se oli ihan uskomattoman hieno kokemus. Sen jälkeen olen aina välillä nähnyt avustajakoiria ja aina miettinyt, miten suuri apu koirasta voisi olla”, kertoo 24-vuotias, harvinaista niveljäykistymäsairautta sairastava Serenity.

”Yhdeksäntoistavuotiaana ryhdyin tosissani tutkimaan, mitä koiran saaminen vaatii. Yllätyksekseni huomasin täyttäväni kaikki vaatimukset: Olen sinut vammani kanssa, pystyisin huolehtimaan koirasta ja siitä olisi konkreettista apua arjessani. Voisin oikeasti saada avustajakoiran! Ryhdyin siltä istumalta täyttämään hakemusta. Siitä on nyt viisi vuotta”, Serenity jatkaa.

Serenity tietokoneella

Avustajakoiran monet tehtävät

Serenity tarvitsee paljon apua arjessaan. Henkilökohtainen avustaja auttaa häntä kotitöissä, nostaa tavaroita ja auttaa riisuuntumisessa sekä pukeutumisessa. Koira voisi auttaa monissa näistä tehtävistä.

”Mun on ollut pakko opetella pyytämään apua. On olemassa niin paljon asioita, joita en yksinkertaisesti pysty tekemään. Mutta usein avustaja on mukana myös vähän varmuuden vuoksi. Jos esimerkiksi matkustan, pitää avustajan olla mukana siltä varalta että pudotan jotain tärkeää enkä pysty nostamaan sitä. Avustajakoiran kanssa saisin valtavasti lisää itsenäisyyttä, kun koira olisi aina mukana ja tekisi ne avustamishommat ilolla, häntä heiluen”, Serenity kertoo.

Nuori nainen pohtii myös sitä, miten paljon avustajan läsnäolo vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. ”Ensimmäisenä lukiovuonna mulla oli avustaja, eikä kukaan oikein tullut juttelemaan kanssani. Kun seuraavana vuonna menin kouluun ilman avustajaa, aloin saamaan enemmän ystäviä. Uskon, että edelleen multa jää paljon kontakteja kokematta, kun avustaja on joka paikassa mukana. Avustajakoiran avulla voisin saada uusia ystäviä.”

Koira auttaisi Serenityn jaloilleen

Serenity käyttää liikkumiseen usein sähköpyörätuolia, mutta koiran avulla nuori nainen pystyisi myös kävelemään lyhyitä matkoja.

”Haluaisin harjoitella kävelemistä, mutta en uskalla lähteä yksin liikkeelle. Esimerkiksi kaupassa ihmiset kävelevät hirveän läheltä ja voivat vahingossa osua vaikka käteeni. Se on mulle vaarallista, sillä pelkkä hipaisukin voi viedä tasapainoni, jolloin saatan kaatua. Koska en pysty ottamaan käsilläni vastaan, saatan loukata itseni siinä hyvinkin pahasti. Jos mulla olisi koira, ihmiset huomaisivat sen liivit ja ymmärtäisivät että koiran kävelyttäjällä on jokin vamma. Se antaisi mulle tilaa liikkua turvallisesti.”

Käveleminen olisi Serenitylle tärkeää myös siksi, että moniin paikkoihin ei sähköpyörätuolilla pääse. ”Hyvätkin ystäväni ovat jättäneet kutsumatta mua mukaan sen takia, että mulla on pyörätuoli. Jos mulla olisi avustajakoira joka tukisi kävelemistäni, pääsisin muiden mukana kaikkialle”, Serenity huokaa.

Avustajakoirista on huutava pula

Avustajakoiria tarvitaan kipeästi lisää. Invalidiliiton tavoitteena on saada avustajakoirat näkövammaisten opaskoirien tapaan julkisen rahoituksen piiriin. Vain näin koiria pystyttäisiin tarjoamaan kaikille niitä tarvitseville. Niin kauan kuin julkista rahoitusta ei myönnetä, toiminta pyörii Veikkauksen ja yksityisten lahjoittajien tuen varassa. Lahjoitusvaroja tarvitaan paitsi koirien hankintaan, myös jo työssään toimivien koirien ylläpitoon. Sinä voit auttaa avustajakoiria ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi tai tekemällä kertalahjoituksen.

Avun pyytäminen on joskus hankalaa. Sen antaminen ei. Kiitos kun lahjoitat.

Avustajakoirat pellolla

Kuvat: Invalidiliiton arkisto / MRossi

On ihana ajatella, millaista elämä on sitten, kun mulla on se avustajakoira. Samalla tuntuu siltä, että tällä hetkellä jään hirveästi paitsi. Unelmia ja arkea jää toteuttamatta.

-Serenity

2018_Avustajakoirakalenteri_liftupAvustajakoiratoimintaa voit tukea myös ostamalla avustajakoirakalenterin vuodelle 2018. Lue lisää >>