LAHJOITA NYT

Minnan tarina

Minnan tarina

Pian on jälleen joulu ja vammaiset ihmiset tarvitsevat kipeästi apuasi. Ilon juhla on nimittäin vuoden vaikeinta aikaa heille, jotka vamma tai sairaus on ajanut elämään jatkuvassa köyhyydessä. Yksi heistä on oululainen Minna Rautio. Tämä on hänen tarinansa. Hänen avunpyyntönsä. Kaikkien vähävaraisten vammaisten henkilöiden puolesta.

Tyttäreni kysyy kaupassa:
”Äiti, milloin me voidaan ostaa taas hedelmiä?”
”Äiti, mää tarttisin uuden hammasharjan, milloin oikein ostat sen?”

Käännän katseeni pois itkua nieleskellen ja kerään voimani syvään henkäisten. Kuulen vastaavani: ”Otetaan toisella kertaa”, ja huomaan pettymyksen jälleen laskeutuvan pienille kasvoille. Aivan liian pieni ihmisen alku painaa katseensa häpeissään maahan, aivan kuten aikuinen siinä vierellä. Minä, köyhä äiti.

Äiti, jonka elämässä ei pitänyt käydä näin. Ei pitänyt tulla avioeroa, sairautta, kipua, velkaa eikä pettymyksiä. Tulikin nuo kaikki moninkertaisesti.

Olen elänyt viime vuodet reilusti köyhyysrajan alapuolella, yksinhuoltajana, reuman runtelemana ja vailla turvaverkkoja. Tiedän, mitä köyhyys käytännössä on.

Köyhyys on sitä, että ei ole varaa mennä uimaan tai torille syömään jäätelöä. Se on sitä, että vaatteet ovat poikkeuksetta aina käytettyjä. Tai sitä, että miettii, miten pestä pyykkiä niin että pyykinpesuaine riittää mahdollisimman pitkään.

Kuvaamani kauppareissun budjetti oli 5 euroa. Sain sillä ostettua makkaraa ja makaronia, maitoa, pari jogurttia ja leipää. Leivän päälle ei ole muuta kuin margariinia. Ei leivänpäällystä enää osaa kaivatakaan, kun on tottunut olemaan ilman.

Lapsilisän maksupäivään on vielä kolme viikkoa. Silloin ostan uuden hammasharjan ja muutaman kiivin tytölleni. Hengitän hetken kevyemmin.

Anna lahjaksi joulu

Sinun lahjoituksellasi on nyt valtavan suuri merkitys. Se tuo joulun vähävaraisen vammaisen ihmisen kotiin. Toimitamme lahjoituksesi perille lahjakortteina, joilla voi hankkia tarjottavaa joulupöytään tai pieniä lahjoja kuusen alle.

Avun pyytäminen on joskus vaikeaa. Sen antaminen ei. Lahjoitathan jo tänään.

Minna Rautio, Invalidiliiton jäsen ja kokemusasiantuntija

”Ei pitänyt tulla avioeroa, sairautta, kipua, velkaa eikä pettymyksiä. Tulikin nuo kaikki moninkertaisesti.”