LAHJOITA NYT

Onnettomuus

Kohtalo hiekanjyvässä

Eräänä syyskuun iltana aika tarkalleen kello 18.20 Mika Mannonen makaa maassa, eikä tunne enää jalkojaan. Muutamaa sekuntia aiemmin, juuri ennen suurta hyppyriä, Mikan motocrosspyörän kaasuttimeen kulkeutunut hiekanjyvä on jumittanut kaasun täysille. Hän on noussut hyppyristä korkealle, paljon korkeammalle kuin olisi pitänyt. Katsomossa Mikan pienet pojat katsovat liikkumattomana makaavaa isäänsä.

Sen jälkeen tapahtumat etenevät nopeasti. Mika kiidätetään Helsinkiin Töölön sairaalaan, jossa hänet leikataan. Onnettomuus on ollut vakava. Mika on saanut selkäydinvamman ja tulee jatkossa liikkumaan ainoastaan pyörätuolin avulla.

vammautuminen4

Sairaalajakson jälkeen Mika vietti yhteensä kolme kuukautta Invalidiliiton Validia Kuntoutuksessa. Kaikki piti opetella tekemään uudella tavalla, pyörätuolista käsin. Kuntoutusta ja tukea tarvitsi ja sai koko perhe. Tärkeää oli myös tavata muita, jotka olivat kokeneet saman. Vammaiset vertaiskuntouttajat ja heidän läheisensä antoivat vinkkejä arjessa selviytymiseen sekä loivat uskoa tulevaan.

Nyt, kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen Mika perheineen elää jälleen aktiivista elämää. Mika kertoo, että avaimet elämän uudelleenrakentamiselle perhe sai Invalidiliitosta.  ”Täältä saa kaiken avun, mitä tarvitsee silloin, kun ihminen on vammautunut ja koko elämäntilanne muuttunut.”

Vammautunut ihminen ja hänen perheensä ovat monen uuden asian edessä. Me olemme täällä, jotta voimme auttaa saamaan arjen taas rullaamaan ja asiat järjestykseen. Lahjoittajana Sinä varmistat, että ihminen saa apua silloin, kun elämä yllättää.

Vammautuessa tärkeysjärjestys meni elämässä ihan uusiksi. Nykyään tärkeintä on se, että saa asiat tehtyä, eikä se, miten ne tulee tehtyä.

– Mika