LAHJOITA NYT

Tiedä mihin hyppäät

Tuukka ei tiennyt mihin hyppäsi

Tuukka oli 16-vuotias, kun hän kellui mahallaan laiturin vieressä ja odotti kuolemaa. Hetkeä aiemmin hän oli juossut pitkän saunalaiturin päähän ja ponnistanut pää edellä veteen. Pohja oli tullut vastaan liian nopeasti. Isku murskasi Tuukan niskanikaman ja vaurioitti kohtalokkaasti selkäydintä. Silmänräpäyksessä nuorukainen menetti liikuntakykynsä ja tajuntansa. Hän kellui, vesi täytti keuhkoja ja sekunnit kasvoivat minuuteiksi.

Tuukan hengen pelastivat saunasta uimaan tulleet ystävät. Nuori urheilija kiidätettiin sairaalaan ja sieltä parin viikon kuluttua kuntoutukseen. Koko elämän kokoinen uudelleenrakentaminen oli alkanut.

Totuuden kohtaaminen ja uusi alku

Totuus vamman vakavuudesta selvisi Tuukalle vasta Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksessa (nyk. Validia Kuntoutus Helsinki).

”Keskussairaalassa kukaan ei kertonut mulle suoraan mitä oli tapahtunut. Totta kai mä tajusin, että olin halvaantunut, koska mikään ei liikkunut. Kukaan ei kuitenkaan kertonut sitä, että liikuntakyky ei tule palautumaan. Eläteltiin turhia toiveita ennalleen parantumisesta. Käpylässä lääkäri sanoi ensimmäisen kerran, että kannattaa ehkä unohtaa ne toiveet ja keskittyä siihen mitä on jäljellä”, Tuukka kertoo.

Tuukalla on urheilijatausta ja tottumus kurinalaiseen treenaamiseen oli avuksi kuntoutuksessa. Urheilu auttoi myös henkisessä toipumisessa. Kilpailemaan tottunut ja extremelajien parissa ikänsä viihtynyt nuori mies löysi pian lajikseen murhapalloksikin kutsutun pyörätuolirugbyn. Tällä hetkellä Tuukka kilpailee maajoukkuetasolla.

”Urheilu oli suurin apu henkiselle hyvinvoinnille. Sen kautta näkee muita selkäydinvammaisia ja huomaa, että se vamma ei lopulta vaikuta mihinkään. Tai tietenkin se muuttaa asioita, mutta se ei oikeasti tuhoa elämää. Pelikavereilta mä voin kysyä mitä tahansa ja olen vertainen siinä muiden joukossa.”

 

Tuukka sukeltaa jälleen

Tuukan vammautumisesta on nyt 14 vuotta ja kolmikymppinen mies elää aktiivista nuoren aikuisen elämää. Onnettomuudesta muistuttaa lähinnä liikkumisen mahdollistava pyörätuoli. Tuukka valmistui juuri mediatekniikan insinööriksi ja on aloittanut työt oman toiminimen kautta. Hän on myös palannut vesiurheilulajien pariin suoritettuaan viime syksynä laitesukelluskurssit.

Tuukan vauhdikasta elämää voit seurata instagramissa @tuukkanisso.

 

Uimahypyt vammauttavat nuoria miehiä

Tuukka ei ole yksin. Hänen tarinansa toistuu suomalaisilla rannoilla joka kesä. Uimahyppyonnettomuuksissa vammautuu vuosittain 2-5 henkilöä. He ovat lähes poikkeuksetta nuoria miehiä aikuisuutensa kynnyksellä. Jokainen hyppyonnettomuus on valtava tragedia vammautuneelle ja hänen läheisilleen. Myös kansantaloudelliset vaikutukset ovat suuria, sillä monesti tuleva työura vaihtuu pyörätuoliin ja työkyvyttömyyseläkkeeseen. Joskus tarinalla on vielä surullisempi loppu. Kaikkia hyppyonnettomuuksissa vammautuneita ei löydetä ajoissa. He näkyvät lukuina hukkumistilastoissa.

Lahjoita uuden elämän rakennuspalikoita

Kaikki onnettomuudet eivät ole vältettävissä. Vammautumisen jälkeen sekä uhri, että hänen läheisensä tarvitsevat paljon tukea. Fyysisen kuntoutuksen lisäksi apua tarvitaan henkisellä puolella ja lukemattomissa käytännön asioissa toimeentulosta asunnon muutostöihin ja aina uuden ammatin hankintaan asti.
Invalidiliitto on olemassa vammautuneita ihmisiä varten. Tuemme ja autamme siellä, missä meitä tarvitaan. Usein vammautumisen jälkeen tärkeimmäksi koetaan vertaistuki. Kauttamme vammautunut löytää rinnalleen muita, jotka ovat kokeneet saman ja selvinneet siitä. He antavat uskoa siihen, että elämä jatkuu ja jaksaa kantaa.

 

Lahjoita nyt ja olet mukana rakentamassa uudenlaista elämää. Erilaista, mutta aivan yhtä arvokasta.

Tiedä mihin hyppäät

Tiedä mihin hyppäät -kampanjan tavoitteena on ehkäistä hyppyonnettomuudet ennalta. Tänä kesänä Invalidiliitto kampanjoi yhdessä pellehyppykollektiivi Jerobeam Salakyttä Teamin kanssa turvallisten uimahyppyjen puolesta.

.