LAHJOITA NYT

Kehitysyhteistyö

Vammaisuus kehitysmaissa

EY_Pikkukuva“Nimeni on Mary Mwenda. Minulla on poika ja olen yksinhuoltaja. Tavallisesti me syömme nshimaa ja vihanneksia. Sadekautena meillä on enemmän ruokavaihtoehtoja.”

Kehitysmaissa kaikkein köyhimpiä ovat vammaiset ihmiset ja etenkin naiset. Siksi sambialaisen Maryn ja monen muun vammaisen ihmisen päivittäinen ruoan saanti on epävarmaa. Sambiassa köyhien ihmisten ruoka on tavallisesti ravintoköyhää maissipuuroa eli nshimaa. Kaksi ateriaa päivässä ei ole heille itsestäänselvyys.

Mary on Sambian liikuntavammaisten ihmisten yhdistys ZNAPDin jäsen. Vammaisen naisen on melko mahdotonta löytää töitä ja useimmiten he yrittävät työllistää itse itsensä. Invalidiliitto on tehnyt ZNAPDin kanssa kehitysyhteistyötä 2000-luvun alusta lähtien. Invalidiliiton kehitysyhteistyön avulla helpotetaan jäsenten arkea, kehittämään heidän ruokaturvaansa ja toimeentuloaan. Lisäksi tavoitteena on tukea ZNAPDin järjestöllistä kestävyyttä, vähentää vammaisten ihmisten köyhyyttä ja edistää heidän ihmisoikeuksiaan.

Invalidiliitto tekee kehitysyhteistyötä myös Etiopiassa. Invalidiliiton kumppani on Addis Abebassa toimiva nuori liikuntavammaisten ihmisten järjestö. Sen käynnistämät pienyrittäjyys- ja ruokaturvahankkeet ovat mahdollistaneet vammaisille ihmisille työtä, pientä toimeentuloa ja vertaistukea. Se estää monia köyhiä vammaisia ihmisiä ajautumasta kerjäläisiksi.

Lahjoita kehitysmaiden vammaisille

Lahjoittamalla autat sambialaisia ja etiopialaisia vammaisia ihmisiä parantamaan ruokaturvaansa ja pääsemään pois köyhyyden kierteestä. Lahjoituksesi toimitetaan perille konkreettisena apuna. Tällä hetkellä tarvitaan vuohia vuohipankkiin, kaivo Rufunsan viljelyryhmälle Sambiassa sekä lehmiä navettaryhmälle Addis Abebassa Etiopiassa. Säännöllinen lahjoittaminen mahdollistaa pitkäjänteisen vaikuttamistyön köyhyyden syiden poistamiseksi. Kuukausittaisen lahjoituksen ei tarvitse olla suuri, sillä pienistä puroista kasvaa vuoden mittaan merkittävä apu.

Kana on meillä harvinaista juhlaruokaa. Kun perheestämme joku menee naimisiin, valmistan sulhasen perheelle kanan kunnioituksen osoituksena

Invalidiliiton kehitysyhteistyö tukee sambialaisten ja etiopialaisten vammaisten ihmisten omia toimeentulo- ja pienyrittäjyysryhmiä. Ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi tuet heidän pienimuotoista elinkeinotoimintaansa niin, että heillä on varaa kahteen ateriaan päivässä.