LAHJOITA NYT

Uimahyppy

Pekka Niemi 1

Elämä yllätti juhannuksena

Sen piti olla ihan tavallinen juhannus. 36-vuotias Pekka Niemi vietti sitä Lammilla yhdessä vaimonsa, lastensa ja karavaanariystäviensä kanssa. Oli miesten saunavuoro. Vilvoitellessaan Pekka päätti hypätä tuttuun veteen. Yllättäen laiturilla ollut matto luisti Pekan jalan alta ja hän liukastui juuri väärällä hetkellä. ”Tarkkaan en tiedä, osuinko portaisiin vai pohjaan, mutta sen tiesin heti, että nyt kävi pahasti.  Tunsin kun niska rusahti ja huomasin, että mikään ei enää liiku”, Pekka kertoo.  Alkoi ikuisuudelta tuntunut odotus. Pekka kellui vedessä, kasvot kohti pohjaa, kykenemättä liikkumaan tai pyytämään apua.

Sieltä rantavedestä ystävä löysi Pekan. Juuri ajoissa. Pekka kiidätettiin leikkaukseen, mutta liukastuminen oli kohtalokas. Selkärangan murtuman seurauksena oli neliraajahalvaus.

Apua kuntoutuksesta

Pekka pääsi kuntoutukseen Invalidiliiton Validia Kuntoutus Helsinkiin. Melkein puoli vuotta kestäneen kuntoutuksen aikana Pekan käsiin saatiin palautettua osittainen toimintakyky. Se on tärkeää, sillä nyt hän pystyy kelaamaan pyörätuolilla ja tekemään monia arkisia toimintoja itse, ilman ulkopuolista apua. Kuntoutuksen aikana Pekka sai apua myös psykiatrilta ja sosiaalityöntekijältä. Erityiseen arvoon Pekka haluaa nostaa vertaiskuntouttajien avun. Vertaiskuntouttaja on vammainen henkilö, joka toimii vastavammautuneen tukena neuvoen ja vastaten moniin mieltä vaivaaviin kysymyksiin. ”On tärkeää nähdä, että joku on ollut vuosikymmeniä halvaantuneena ja on pystynyt elämään sen asian kanssa. Näkee konkreettisesti sen, että elämä ei lopu vammautumiseen”, Pekka kertoo. Vertaistukea Pekka toivoisi saavansa jatkossakin: ”Olisi hyvä päästä juttelemaan sellaisen kanssa, joka on samassa asemassa kuin itse. Silloin pystyy keskustelemaan asioista, joista ei vammattoman kanssa pysty puhumaan.”

Joskus vain toinen saman kokenut voi ymmärtää

Vammautuminen, sairastuminen tai vammaisen lapsen syntymä on ihmiselle valtava henkilökohtainen kriisi. Usein se tulee täysin yllättäen. Silloin ei pysty kuvittelemaan, miltä tulevaisuus voisi näyttää.  Keskustelu samaa kokeneen ja siitä selviytyneen kanssa auttaa jaksamaan. Siksi Invalidiliitolla on ollut jo vuosikymmenten ajan vertaistukitoimintaa.

Invalidiliitto ylläpitää rekisteriä vertaistukihenkilöistä ja -perheistä. Erityisesti on keskitytty selkäydinvammaisiin ja raaja-amputoituihin henkilöihin sekä perheisiin, joissa on harvinaisen vamman tai sairauden omaava lapsi.

Lahjoita vertaistukea

Vertaistukihenkilöitä tarvitaan lisää. Lahjoitusvaroilla koulutetaan uusia vertaistukihenkilöitä ja -perheitä. Rahaa tarvitaan myös vertaistukihenkilöinä toimivien tukemiseen ja neuvontaan. Lahjoitusvaroilla järjestetäänkin vertaistukijoiden yhteisiä tapaamisia, joissa he voivat jakaa kokemuksia vertaistukijana toimimisesta. Tämä on tärkeää vertaistukijoiden oman jaksamisen takia.

Lahjoittamalla nyt autat meitä etsimään ja kouluttamaan lisää vertaistukihenkilöitä. Jottei Pekan tai kenenkään muunkaan tarvitsisi jäädä yksin vammautumisen jälkeen. Kiitos, että lahjoitat.

Enää en katso Hauskoja kotivideoita samalla tavalla kuin ennen. Aiemmin niille nauroi, mutta nykyään kyllä kääntää kanavaa.

– Pekka

.