LAHJOITA NYT

Vammautuminen

Topin matka katkesi

Sinä aamuna tapahtui se, mitä ei koskaan pitänyt tapahtua. 17-vuotias Topi Sinivuori lähti mopollaan kesätöihin. Päivästä oli tulossa kiireinen. Topi oikaisi matkalla pienen hiekkatien kautta ja ajatteli, ettei siellä niin aikaisin ole autoja liikenteessä. ”En mä ihan väärässä ollut, ei siellä kovin montaa ollut, siellä oli yksi.” Sen auton nokkaan Topin matka katkesi.

Viikkoja myöhemmin Topi heräsi Töölön sairaalassa. ”Ensimmäinen ajatus oli, että voisin lähteä kotiin. Mutta ei se sitten ihan niin mennytkään”, hän muistelee. Onnettomuus oli ollut vakava. Topilla oli neliraajahalvaus ja vakava aivovamma. Lupaavasta jalkapalloilijasta ja rakennusalan opiskelijasta tuli kertaheitolla eläkeläinen.

Kohti uutta elämää

Vammautumisesta alkoi Topin pitkä tie uuteen elämään. ”Eniten apua sain Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksesta (nyk. Validia Kuntoutus Helsinki). Kuntoutuksen lisäksi sain sieltä kontakteja, tutustuin muihin vammautuneisiin, sain neuvoja ja pystyin jakamaan kokemuksia”, Topi kertoo.

Kuntoutuksen päätyttyä ja kotiin palattuaan Topin piti myöntää itselleen, että elämä ei nyt mene niin kuin oli suunnitellut. Sen hyväksyminen vei kauan. Apua asioiden läpikäymiseen Topi sai perheeltään ja ystäviltään. Vähitellen vahvistui ajatus siitä, että uuteen tilanteeseen on vain pakko sopeutua.

Yllättävä käännekohta henkisessä toipumisessa tapahtui, kun Topin elämään saapui Invalidiliiton avustajakoira Chili. Nelitassuinen apulainen pakotti uuden isäntänsä liikkeelle ja toi iloa ja rytmiä nuoren miehen elämään. Chili vei Topin myös sinne kentän laidalle, mistä löytyi tie takaisin rakkaan harrastuksen pariin.

Tänään, kymmenen vuotta onnettomuuden jälkeen Topin illat kuluvatkin taas jalkapallon parissa. Hän valmentaa Tervakosken Padon kahta joukkuetta ja reissaa pelimatkoilla ympäri Suomea. Ensi vuonna tahti kiristyy entisestään, kun toinen joukkueista siirtyy naistensarjaan. Aktiivinen Topi on myös mukana kehittämässä Invalidiliiton avustajakoiratoimintaa niin, että entistä useampi saisi tulevaisuudessa saman avun kuin hän.

”Olen oppinut tekemään samoja asioita kuin silloin aikoinaan, eri vinkkelistä vain. Ei tässä hirveästi ole vapaa-ajanongelmia”, positiivinen Topi toteaa.

Lahjoita elämän rakennuspalikoita

Vammautumisen jälkeen ihminen on monen uuden asian edessä. Kaikki pitää aloittaa alusta. Lahjoittamalla annat rakennuspalikoita, joista kootaan uutta elämää. Yhdelle se tarvittava palanen on ystävä, joka on kokenut saman, toiselle kotona asumisen mahdollistava avustajakoira ja kolmannelle juristin neuvot silloin, kun elämän uudelleenrakentaminen vaatii taistelua. Ilman lahjoittajia jäisi moni avuntarve vaille vastausta. Kiitos, että lahjoitat.

Se voi tapahtua kenelle tahansa, koska tahansa. Se on yksi sekunti ja sen jälkeen mikään ei ole ennallaan.”