LAHJOITA NYT

Yksinäisyys

Yksinäisyys

Välitunnilla hän seuraa sivusta toisten leikkejä. Häntä ei oteta muiden joukkoon, ei peleihin eikä leikkeihin. Hänellä ei ole yhtään oikeaa ystävää eikä toista, joka tietäisi mitä on elää vamman kanssa.

Vammaiset lapset ja nuoret kärsivät usein kiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Kiusaaminen ei rajoitu pelkästään kouluun, vaan se jatkuu vapaa-ajalla rajoittaen lapsen koko elämänpiiriä. Joskus vammaan kohdistuva kiusaaminen johtaa traagisiin valintoihin ja lapsi esimerkiksi jättää käyttämättä tarvitsemaansa apuvälinettä, koska pelkää sen kiinnittävän entistä enemmän kiusaajien huomiota vammaan.

Usein ryhmän ulkopuolelle eristäminen alkaa jo päiväkodissa, kun erityislapsi ei saa kenltäkään syntymäpäiväkutsua tai hänen juhliinsa ei tule yhtäkään vierasta.

 

 

Ei aina se erilainen ja ulkopuolinen

Sinä voit lahjoituksellasi vähentää yksinäisyyttä ja tuoda iloa erityislapselle. Lahjoitusvaroilla järjestetään leirejä ja tapaamisia vammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Vertaistapaamisissa, toisten vammaisten lasten joukossa, jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Lapselle ja koko perheelle on helpotus, kun ei ole aina se erilainen vaan muut ovatkin samanlaisia.

Erityislapselle vertaisperhetapahtumat ovat tärkeitä, koska niissä hän saa onnistumisen ja ilon kokemuksia sekä uusia ystäviä. Ystävyys on yhteenkuuluvuuden tunteita ja hyväksytyksi tulemista.

Mulla ei oikee ollu ketään kaveria, ja siitä mulla on ollu paha mieli. Mut täällä me tavattiin Empun kans. Me tutustuttiin ja jutellaan sit jatkossakin netissä, kun me asutaan niin kaukana. Me ollaan silleen samanlaisii. Siis onneks me päästiin tänne vertaisperheleirille, kun mä sain kaverin.

–tyttö 12 v

Myös perhe voi olla yksin

Erityislapsen perhe jää myös usein yksin. Entiset ystävät ja tuttavat kaikkoavat tai ottavat etäisyyttä. Yhteisiä jaettavia asioita tai keskustelunaiheita ei enää ole, eivätkä vanhemmat jaksa selittää haasteitaan uudelleen ja uudelleen ulkopuolisille. Vanhempien aika menee erityislasten hoito- ja kuntoutusrumbaan, lomakkeiden täyttämiseen ja hoitotoimenpiteisiin. Harvoin samalla paikkakunnalla on toinen saman kokenut perhe samanlaisine haasteineen.

Perhe tuntee olevansa eristäytynyt, voimavarat ja resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Kun edes kerran vuodessa tarjoutuu mahdollisuus olla samassa veneessä muiden kanssa Invalidiliiton vertaisperhetapaamisessa, on se todella tarpeellinen valopilkku perheen elämässä.

Mä sain täällä uusia kavereita! Mä voin olla niiden kaa! Tätä mä toivoinkin.

– poika 10 v

Lahjoita nyt. Lahjoitusvaroilla järjestetään leirejä ja muuta toimintaa vammaisille lapsille ja heidän perheilleen. Jotta jokainen löytäisi ystävän.

Kiitos perheemme ja poikamme puolesta vertaisperhetapahtumasta, jota odotimme kovasti. Olimme kovin onnellisia päästessämme mukaan. Niin harvoin on mitään tilaisuuksia, joissa poikamme on samanlainen, ei erilainen. Näkyi saavan kaverinkin. Yksi ikävä juttu tässä tapahtumassa oli: se loppui liian pian, mutta taas jaksaa arjen haasteissa, kun akkuja on ladattu. Kiitos.

”Musta on kiva mennä taas sinne vertaisperhetapaamiseen, kun siellä mä en oo erilainen.”

Puuhakirja

 

Avustajakoira Alin ja Puuhajengin tehtävät on esi- ja alakouluikäisille suunnattu puuhakirja, jonka tehtävien avulla lapset tutustuvat erilaisiin vammoihin ja oppivat, että erilaisuutta ei ole syytä pelätä. Kirja on tilattavissa Invalidiliitosta ja sen myyntituotot ohjataan vammaisten lasten ja heidän perheittensä hyväksi.